RSS kanál

Hot spot (Pyotraumatická dermatiti)
- akutní mokvavá dermatitida

Jedná se o zánět kůže, který vzniká v teplém a vlhkém prostředí, kdy kůže špatně větrá.  Nejčastěji postihuje plemena s bohatým a hustým osrstěním.

Pod pojmem Hot spot (horký bod) se označuje mokvání kůže způsobené zapařením kůže po promoknutí nebo po koupání v horkých letních dnech. Promočená srst ztrácí izolační vlastnosti a pakliže si po promoknutí nebo koupeli pejsek lehne na sluníčko a vyhřívá se, vzniká efekt Preissnitzova zábalu, tedy efekt zapaření. Kůže pod srstí se ve vlhku přehřeje, je-li navíc infikována mikroorganismy z vody a znečištěna, vzniká velmi rychle akutní hnisavý zánět kůže.

 BARF - syrová strava


BARF je zkratka, která se dá vyložit mnoha způsoby = Born Again Raw Feeders (znovuzrozen krmit syrově) nebo Bones And Raw Food (kosti a syrová strava),  ale pořád znamená to samé, je to metoda výživy masožravých domácích zvířat přirozeným způsobem, tedy syrové maso, kosti a zelenina. To znamená, že naši psi dostávají maso, kosti, vnitřnosti, zeleninu, ovoce, bylinky, vajíčka, jogurty, atd. a to vše v syrovém stavu. Někteří lidé se dost děsí, když slyší čím krmíme, nesmyslné mýty ("ze psa bude krvelačná bestie, bude plný parazitů, nelze tím nahradit granule", apod.) jsou stále v lidech hluboce zakořeněné a těžko se to některým lidem vyvrací. My ovšem uvažujeme selským rozumem, pes je prostě šelma a syrová strava je to nejpřirozenější, co psovi můžu dát. Těžko věřit tomu, že nějaké granule (kde se tepelnou úpravou zničí většina hodnotných látek) jsou zdravější a výživnější než čerstvé suroviny. Ale ať si každý věří, čemu chce. Já bych taky celý život nechtěla jíst jen jeden druh sucharů. Nebudeme se tu pouštět do nezřídka divokých diskuzí, každý má na to svůj názor.  

 

Chovatelské minimum


Prvotním předpokladem zařazení leonbergera do chovu je zvíře bez hrubých, vylučujících vad z chovu, které popisuje standard plemene. Některé lze zjistit v útlém věku štěněte ještě u chovatele při kontrole vrhu regionálním poradcem chovu, některé se projeví až při růstu a dospívání štěněte. Kontroly vrhů u všech chovatelů-členů KCHL, zajišťuje KCHL – viz. Zápisní řád KCHL (Chovatelská směrnice).
 Leonberger je ...


Leonberger je impozantní pes jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé, pes pro ty, kteří mají podmínky, prostor, čas a i určité finanční zázemí, které jim umožňuje chovat takto velkého psa. A pro koho se hodí? Leon je klidný, přátelský, snadno ovladatelný, pozorný, výborný hlídač majetku a prostoru, který je mu svěřen. V případě nutnosti, i když od přírody není agresivní, mu však nechybí zdravé sebevědomí a dokáže v nouzi i výrazně zasáhnout. I když se nemusí cvičit, výchova v základní poslušnosti je samozřejmě nutná. Výchova musí být vedena v klidu, mírně, pomaleji, bez násilí a hrubosti, ale důsledně. Ten, kdo se pro něj rozhodne, by si měl být vědom nároků, které držení a popřípadě chov velkého až obřího plemene přináší. Žádný nevychovaný a nezvládnutelný pes není dobrou vizitkou svého majitele, ale neposlušný leonberger-to může být skoro katastrofa. Vždyť u tohoto psa se setkáváme s výškou od 65 - 80 cm a někdy i více a s odpovídající váhou 50 - 75 kg!!!
Standard plemene



Koncem 30. a začátkem 40. let 19. století zkřížil Heinrich Essig, radní města Leonberg u Stuttgartu, černobílou fenu novofundlandského psa s tzv. „psem Barry“ z klášterního špitálu Großer St. Bernhard. Později byl připojen i pyrenejský horský pes. Výsledkem byli velmi velcí psi s převážně dlouhou bílou srstí.
Essigovým cílem byl pes podobný lvu. Lev je erbovním zvířetem města Leonberg. První skuteční „leonbergři“ se narodili roku 1846.