Hot spot (Pyotraumatická dermatiti)
- akutní mokvavá dermatitida

Jedná se o zánět kůže, který vzniká v teplém a vlhkém prostředí, kdy kůže špatně větrá.  Nejčastěji postihuje plemena s bohatým a hustým osrstěním.

Pod pojmem Hot spot (horký bod) se označuje mokvání kůže způsobené zapařením kůže po promoknutí nebo po koupání v horkých letních dnech. Promočená srst ztrácí izolační vlastnosti a pakliže si po promoknutí nebo koupeli pejsek lehne na sluníčko a vyhřívá se, vzniká efekt Preissnitzova zábalu, tedy efekt zapaření. Kůže pod srstí se ve vlhku přehřeje, je-li navíc infikována mikroorganismy z vody a znečištěna, vzniká velmi rychle akutní hnisavý zánět kůže.


Postižené místo si pejsek neustále škrábe či olizuje a vzniká zarudlé mokvavé ložisko na kůži, většinou se ztrátou chlupů. Zbylé chlupy jsou slepené mokvavým exudátem. Toto místo je velmi svědivé a bolestivé. Dalším škrabáním se velmi rychle rozšiřuje. Většinou má kruhový tvar a velikost až po několik centimetrů v průměru.     


Nejpostiženější místa na těle bývají boky, krk, líce a kořen ocasu. Léčbu je nutné zahájit co nejdříve, jelikož se zánět šíří velmi rychle!. Pečlivě místo ostříhat, nejlépe vyholit strojkem až na kůži (a to i do okolí) a následně očistit desinfekčním přípravkem.


Nám se velmi osvědčil desinfekční roztok Betadine a Novikov (volně prodejné). Postižená místa ošetřit lokálně a to 2-3x denně.  U větších postižení se doporučuje léčit také mastí Tetra delta, Surolan (jen na lékařský předpis), což je směs antibiotik a kortikoidů, které zabrání další infekci a zmírňují bolestivost a svědění.

Prevence je pravidelně prohlížet svého psa, hlavně na rizikových místech. Zánět kůže nemusí vzniknout jen zapařením kůže, ale i např. zanícením po kousnutí komárem, klíštětem, blechy, či škrábnutím větvičkou.  Místo ihned potřít dezinfekcí. V létě pak nedovolit svému pejskovi po koupání ihned lehnout na slunce a vyhřívat se. Srt je nutné zbavit přebytečné vody a chvilku ještě pejska nutit běhat, aby proschl.


My máme bohužel už vlastní zkušenosti s tímto onemocněním. Minulý týden jsme si u Maxika všimli častého drbání za ušima a po odhalení mokré srsti na krku našli už velmi rozjetý zánět kůže. Zánět se rozšířil z temene hlavy až na krk během pár hodin. Zapomněli jsme tedy na naše výstavní plány a vystříhali a oholili vršek celé hlavy a krku a důsledně začali léčit desinfekcí. Pro Maxika bylo pár dní opravdu velmi bolestivých,  ale statečně léčbu vydržel a po týdnu už můžeme říct, že máme vyhráno. Zánět je již pryč, kůže lehce zarudlá, ale bez boláků a strupů. Naštěstí „hot spot“ není přenosné onemocnění, takže Borůvka s radostí asistovala při léčbě a byla stále Maxikovi na blízku.   


Na závěr bych chtěla moc poděkovat poradkyni chovu p. Pavlovské (Salve leon), která nám poskytla první pomoc a cenné rady během léčby.





Článek pochází z webu Maxi leon http://www.maxileon.cz