BARF - syrová strava


BARF je zkratka, která se dá vyložit mnoha způsoby = Born Again Raw Feeders (znovuzrozen krmit syrově) nebo Bones And Raw Food (kosti a syrová strava),  ale pořád znamená to samé, je to metoda výživy masožravých domácích zvířat přirozeným způsobem, tedy syrové maso, kosti a zelenina. To znamená, že naši psi dostávají maso, kosti, vnitřnosti, zeleninu, ovoce, bylinky, vajíčka, jogurty, atd. a to vše v syrovém stavu. Někteří lidé se dost děsí, když slyší čím krmíme, nesmyslné mýty ("ze psa bude krvelačná bestie, bude plný parazitů, nelze tím nahradit granule", apod.) jsou stále v lidech hluboce zakořeněné a těžko se to některým lidem vyvrací. My ovšem uvažujeme selským rozumem, pes je prostě šelma a syrová strava je to nejpřirozenější, co psovi můžu dát. Těžko věřit tomu, že nějaké granule (kde se tepelnou úpravou zničí většina hodnotných látek) jsou zdravější a výživnější než čerstvé suroviny. Ale ať si každý věří, čemu chce. Já bych taky celý život nechtěla jíst jen jeden druh sucharů. Nebudeme se tu pouštět do nezřídka divokých diskuzí, každý má na to svůj názor.  

 


 

Celý trávicí systém psa je přizpůsoben pro trávení syrového masa a kostí. Zdravý organismus psa, který je krmen syrovou výživou má pH žaludečních šťáv 0,7 až 0,9 (srovnatelné s kyselinou), které salmonelu, škodlivé bakterie, plísně a vnitřní parazity zlikvidují. Navíc syrové maso je stráveno v krátkém čase (cca 24 hodin), takže tito škůdci mají málo času se ve střevě zabydlet. Naopak přírodě vzdálená krmiva jsou ve střevě 3 až 4 dny (kvašení, hniloba), což se pro škůdce (špatné bakterie, plísně, červy) stává živnou půdou.

 

A jak barfování u nás probíhá? Jednou za měsíc jedeme na jatka, kde nakoupíme několik kilo čerstvého hovězího výřezu a hovězích srdcí (od té doby, co máme dva psy, tak 60 kilo). Jinak průběžně chodíme do speciálního obchodu s kuřecím zbožím, kde si objednáváme čerstvé skelety, srdce, biskupy, krky, křidýlka, stehýnka a krůtí prsa. Poté vše doma pečlivě rozporcujeme, nabalíme a zmrazím. Hlavní jídlo se skládá ze syrového masa (občas vařené ve vývaru bez přidaného glutamátu) a zeleniny. Ze zeleniny používáme nejčastěji salát, čínské zelí, rajčata, papriku, okurku, celer, mrkev, fazole). Jako přílohu dále přidám rýži, těstoviny nebo ovesné vločky. Ryby jim také moc chutnají, včetně rybiček v oleji, tuňák. Každý den se snažíme dát buď pribiňáka nebo tvaroh, jinak také ovoce (jablko, meloun, banán, ananas, mandarinky). Jednou týdně dostávají syrové vajíčko - pouze žloutek, kteréýzamíchám do hlavního jídla. Vyjímečně si také rádi pochutnají na kousku bábovky nebo jiném koláči.

 

Na doporučení granule už dáváme jen ráno a večer. Nenecháváme tedy k dispozici po celý den, jelikož by hrozila torze žaludku. Maxikovi i Barušce podáváme každý den vítamíny, buď CETEBE nebo B-komplex. Maxovi ještě přimícháváme calcium citrát..

 

Příprava jídla sice trvá o něco déle než nasypat granule do misky, ale já to pro Maxe a Báru dělám ráda. Odměnou je pro mě jejich větší požitek z pojídání pestrého jídla.

 

Čerpáno z:

www.baron.cz





Článek pochází z webu Maxi leon http://www.maxileon.cz